Om oss

Vår idé

Vi arrangerar äventyrsexpeditioner till platser dit de flesta inte kommer, och du kan hänga med som expeditionsmedlem!

Vad gör vi?

Vi ordnar expeditioner till framförallt Afrika, Asien och Europa. Expeditionsfokuset är att uppleva och upptäcka. Vår egen drivkraft för detta är att det är så otroligt kul och för att vi gärna vill dela vårt sätt att se världen med dig och andra. En liten förhoppning är också att vi inspirerar till att upptäcka mer av den underbara värld vi lever i.

Vi heter Fredrik och Matilda Arnell och vi är skaparna av Arnell Expedition och detta koncept att resa. Vi har tillsammans över 30 års reseerfarenhet till de flesta hörn på vår planet.

Denna vilja att uppleva det äkta gör att vi i huvudsak reser oplanerat. Med oplanerat menar vi att de dagliga upplevelserna är inte fördefinierade, vi har ingen lista över vad vi kommer att uppleva varje dag, när vi kommer äta lunch och var vi kommer bo. Däremot är av praktiska skäl den övergripande rutten given, precis som start- och slutpunkt och expeditionens längd. Det ska ju också sägas att vi inte heller reser ”clueless” utan har koll på intressanta och annorlunda platser att besöka, ifall den där överraskningen inte infaller just denna dag.

Vi fokuserar heller inte på ”topp-turistattraktioner”, vilka oftast är överexploaterade och turistifierade till den grad att de mist sin charm. Vi brukar istället leta efter de verkliga och bortglömda platserna för att återigen få uppleva det riktiga och äkta istället för det tillrättalagda. Vi letar efter platserna där stenarna är överväxta och taket ramlar in, men som inte är exploaterat. Där det fortfarande går att hitta någon gammal gubbe som vallar får och som kan visa oss runt eller som till och med bjuder oss hem till sig. Sen stannar vi ju självklart om det är något speciellt – vi skulle ju inte åka förbi Giza-pyramiderna utan att stanna, trots att de är fruktansvärt exploaterade och outhärdligt belägrade av försäljare. I detta exampel vad vi typiskt skulle göra är att stanna till vid Giza för att ”ha sett det” och sedan ge oss ut i öknen för att leta upp glömda pyramider gömda i sanden. Kanske hittar vi något som sedan länge varit bortglömt, kanske något mycket mer imponerade än de pyramider vi gett oss ut efter, kanske blir själva letandet själva äventyret och kanske snubblar vi då in i ett nomadtält och kanske får vi oss en trevlig kväll med skratt och sång – vem vet vad som händer när man stiger av från den vanliga turistvägen? En sak är säker: att utforska gör att du kommer upptäcka och av upptäckter kommer ofta oförglömliga upplevelser.

Vi började vår resekarriär som ”vanliga” backpackers och betade oss igenom mycket av jorden med våra fötter och en liten ryggsäck på ryggen. Vi började till slut bli less på att man som backpacker ofta hamnar i turistghetton och stadskärnor och få sitta och titta ut genom buss- eller tågfönstret på alla intressanta platser däremellan – där allt verkade så äkta, och fritt från pushiga försäljare och lurendrejare. Vi började så småningom komma in på bilburna resor i USA och fortsatte med det väl tillbaka i Europa med en komplett tur av Europa i en gammal Renault Laguna.

Då vi snart märkte att det sättet vi gillar att resa på ofta begränsades av bilens oförmåga att ta sig till mer oländiga platser – så föddes idén till fyrhjulsdrivet transportmedel. När vi blandade våra tidigare erfarenheter, där vi alltid reste förutsättningslöst och med allt obokat för att kunna ta dagen som den kommer, med möjligheterna med ett eget fordon som både kunde förflytta oss mycket mer effektivt än buss och tåg och ta oss till platser vanliga bilar inte kan komma, föddes också vårt koncept till expeditioner. Expeditioner för oss tog formen av att utgå ifrån huvudsyftet att utforka, upptäcka och uppleva – något som endast går att göra om man släpper kontrollrädslan och ger världen chansen att överraska en och inte har beställt en färdigdefinierad tur av något tur-bolag som gör att du inte har möjlighet att vika av när världen tar dig på ett oväntat äventyr.

Efter att ha rest själva med vårt transportmedel kom vi fram till att delad glädje är dubbel glädje och vi började fundera på att ta med andra när vi åker ut och reser. Det var så Arnell Expedition föddes.


Vanliga frågor:

En expedition i vår bemärkelse utmärker sig tydligast på att den inte är planerad i detalj utan växer fram under resans gång. Fokuset och vårt mål är att utforska, upptäcka och uppleva, inte att slaviskt följa ett schema av måsten eller för att pricka av topp-attraktioner en efter en. Inget boende är förbokat, inga rutter förbestämda, allt är ett äventyr som vi genomför och upplever tillsammans.

Idag, när flygplanen tar oss överallt och världen blir mindre och resorterna allt mer lika finns mellan dessa flygplatser och turistorter så mycket äkta, dit "turistifieringen" inte har hittat och där människor lever ett vanligt liv på de villkoren deras plats tillåter. Det är dessa glömda "emellan" vi är ute efter, där äventyren fortfarande är äkta och okonstlade, där upplevelsen inte har några förbestämda gränser eller på något sätt är planerad, helt enkelt där vi träffar de riktiga människorna, med oftast genuin värme och välkomnande.

Att vara på expedition är heller inte alltid en dans på rosor. Som det finns "high" finns det också "low", ibland svårt att hitta sovplats, giriga poliser, svårt att forcera vägen, bil som går sönder, färjor som är inställda. Men allt det är del av vårt äventyr och dessa situationer brukar oftast vara de roligaste och mest minnesvärda episoderna på en expedition - när vi utsätts för prövningar och allt ser mörkt ut, men sedan hittar vi en väg att lösa det.

Av praktiska skäl har expeditionerna en bestämd start- och slutpunkt samt bestämd längd. Vad som sedan finns emellan dessa datum är helt obestämt. Nåja, inte helt obestämt, vi har så klart en grundrutt med intressanta hållpunkter och platser vi kan åka till om vi vill, men inte mer än det. Det är tjusningen: detta är verkligen ett äventyr med allsköns oväntade händelser och inte en guidad chartertur planerad ända in på toalettbesöken.

En expedition innebär också att var och en är expeditionmedlem och aktiv deltagare - det är vårt äventyr. På en expedition delar vi alla på ansvaret att köra, navigera, ruttplanera, handla, laga mat, diska, etc. Ifall vi behöver gräva eller putta ut bilen som kört fast eller röja vägen som är blockerad bör alla vara beredda att gripa in och hjälpa till. Vi är ett expeditionsteam och ett gäng kompisar och vi gör det tillsammans!

Vi åker i två till tre 4x4 bilar med max 2 personer sittandes i bredd, dvs gruppen är mellan 8 till 12 personer, vilket håller oss en liten grupp med stor flexibilitet, väldigt personligt och med lite väntetider, dvs maximalt med äventyr. Att vi använder flera bilar har också den stora fördelen att ifall något händer med en av bilarna har vi alltid en annan som tar oss ut. Det är oftast inte att rekommendera att åka till de ställen vi åker i endast en bil.

Boende sker företrädelsevis genom vildkamping, dvs vi slår läger där vi hittar en bra plats, fäller upp våra tält och fäller ut våra markiser, tar ut våra bord och stolar och sedan är vi som hemma, var än i världen vi är. Vi har allt med oss för matlagning på gasolkök, vattenreserver, kylskåp, elektricitet för att ladda saker, allt för att vi ska kunna vara borta från ”civilisationen” många dagar. Sover gör vi antingen i uppfällbara taktält på bilens tak eller i bilen som är inredd som sovplats. Taktälten är geniala tält som är fastsatta på bilarnas tak och kan med en enkel handvändning fällas upp och på några minuter vara sovklara. De är mycket bekväma med 7 cm riktig madrass, inte så långt från en vanlig säng. Det är en fantastiskt upplevelse att ligga inrullad i sovsäcken 2 meter över marken med tältingången upprullad och en full vy över nejden, må det vara öken, savann eller berg med en stjärnfylld himmel. Det är få saker som är bättre.

Ifall det av någon anledning inte går att vildkampa, t ex i en stad, sover vi på en kampingplats och ifall det heller inte är möjligt blir det i undantagsfall motell/hotell.

Detta passar dig som handen i handsken om du vill vara med om sådant man vanligen inte får uppleva, gillar att ta dig till sällan besökta och avlägsna platser, använda de mindre vägarna, tycker om upplevelser och äventyr utöver det ordinära och vill komma bortanför de etablerade turiststråken. Om du vill ha det äkta och icke-tillrättalagda, träffa genuina människor som inte alltid är så vana med turister då är det här för dig! När chartern börjar kännas bekant, har vi inte ens börjat. Ofta under och efter ett sådant här äventyr uppskattar man de små sakerna så mycket mer i livet.

Det finns också en ekonomisk aspekt och en tidsaspekt - detta är ett sätt att göra den här typen av unika resor tillgängliga för väldigt lite pengar - ifall du är sugen på den här typen av resa och skulle försöka dig på det själv skulle kostnaden och tidsinvesteringen vara enormt mycket större och därtill är kunskapen om resandet, byråkratin och bilarna är inget man får över en natt.

Det man bör vara medveten om är också att en expedition som de vi gör innebär också att det kan tidvis vara utmanande och ”hårt” arbete att nå de upplevelser vi är ute efter. Du bör vara beredd på att det tidvis kan vara hårt, men det lönar sig oftast direkt när vi får en av de där häftiga upplevelserna som mer eller mindre alltid dimper efter att man kämpat lite för att komma dit.

Vi har haft deltagare i de flesta åldrar allt från 16 år till pensionärer. Och det brukar ofta bli riktigt härliga och dynamiska grupper med olika åldersgrupper och olika bakgrund. Något av det härligaste utöver själva reseupplevelsen är just gruppsammanhållningen och den härliga stämningen runt lägerelden på kvällarna! Inte att förringa detta som en stor krydda i upplevelsen.

Men om jag är van att resa själv, är det inte jobbigt att vara så nära andra hela tiden? Detta är så klart en individuell fråga med individuella svar – men generellt brukar det vara oerhört roligt att dela detta med likasinnade och det är heller inte problem att få egentid och utforska saker på egen hand under delar av expeditionen. Vi har gjort många lösningar, t ex om några har föredragit att spendera mer tid i en stad har vi vid tillfälle låtit dem åka i förväg med tåg under någon eller några dagar under expeditionen för att sedan sammansluta igen.

Egentligen krävs ingenting speciellt. Vi är precis som alla andra, helt vanligt folk och har inga speciella superkrafter. Ett glatt humör och en äventyrslust räcker långt. Du bör inte vara rädd för att hjälpa till och gripa in när det behövs och bidra efter bästa förmåga. Körning, handling, matlagning, tankning, diskning, etc. delas bland deltagarna.

Körkort är inget krav för att följa med så länge det finns ett minimum av två till tre körkortsinnehavare per bil. Ifall du har körkort och vill köra bör du ha en viss körvana (det är något som bedöms från fall till fall).

Det är kan vara bra att ha lite kampingvana, eftersom vi spenderar mycket av vår tid i vildmarken/bushen/öknen, långt ifrån hotell, men det är absolut inget krav och vi har haft medlemmar med som aldrig sovit en enda natt i en sovsäck och ändå fungerat i teamet hur bra som helst!

Exakt vad som ingår bestäms per expedition, men typiskt brukar det se ut så här:

Det som ingår är:

Bilarna och all utrustning, inklusive bilskatter, bilförsäkringar (både i bilens hemland och försäkringar som köpes längs med vägen), de mycket dyra carnet de passage (internationell tullhandling, ifall det behövs), väg-/tunnel/-broavgifter, tullskatter, diesel, oljor och andra konsumptionsvaror, reparationer (ifall det behövs), färjor (ifall det behövs), sovplats i taktält och så klart en enorm upplevelse.

Vad som inte ingår är typiskt:

Flygbiljetter (ifall det behövs), visum (ifall det behövs), individuell reseförsäkring (obligatorisk), mat och dryck, personliga utgifter (ev. guider, souvenirer, inträden, aktiviteter, etc.), ev. kampingplats/hotell/motell (ifall det behövs).

Vanligtvis brukar kostnaderna på plats vara billigare än vardagen i Sverige.

1. Läs om expeditionen, reseberättelser från tidigare expedtioner och bakgrundsinformation: Vi har lagt upp en hel del bakgrundinformation och reseberättelser och bilder från tidigare expeditioner.

2. Skicka ett intressemejl: Om du vill intresseanmäla dig till en expedition är det bara att skicka ett mejl. Om det vi gör verkar intressant eller kanske har du några frågor, hör av dig per mejl så svarar vi så fort vi kan.

3. Vi konfirmerar att plats finns kvar och svarar på alla frågor du har. Vi är flexibla och ibland tar vi allt via mejl, via Messenger, men om du vill kan vi också höras per telefon, eller till och med ses innan.

4. Konfirmera din plats med en ”handpenning”: Vanligen brukar vi kräva 3000-5000 kr i handpenning för att konfirmera ditt deltagande (exakt summa beror på expedition). Denna förs över via banköverföring eller swish.

5. Dags för förberedelser: Vi ger dig all information som behövs inför expeditionen och alla detaljer runt de förberedelser som behövs. Oftast handlar det om ev. visum, vacciner, bokningar etc.

6. För över resterande kostnad för expeditionen: Denna förs över via banköverföring och brukar vara ca 3-4 månader innan expeditionen går av stapeln. Den längre tiden beror ofta på att ett antal visum behöver sökas eller om det rör sig om en större expedition.

7. Vi åker!

Men det är ju förträffligt, det betyder kanske att detta är något för dig!

Vi är här för att svara på alla dina frågor. Du kan kontakta oss på det sätt som passar dig bäst:

E-mail: info@arnellexpedition.se
Telefon: 0707 16 15 22
Facebook & Instagram: @arnellexpedition