Expedition Mozambique 2019

Häng med när vi utforskar ett av Afrikas minst kända länder, som också är en av världens sista hemliga juveler – vita paradisstränder, kokospalmer, äkta afrikansk landsbygd och utmanande sandkörning. Vi åker i mars 2019 i våra expeditionsbilar. Missa inte detta!

Mozambique (eller Moçambique som det egentligen heter) är synonymt med kokospalmer och vita stränder längs med Indiska oceanens azurblå vatten. Det finns också en annan sida, då Mozambique till stor del ännu inte är exploaterat och har därför till stor del behållit sin Afrikanska äkthet. Svåråtkomliga platser och i princip obefintlig turism bortanför kusterna gör det här till en perfekt destination för expeditionsäventyr. Vi kommer leta efter de riktiga upplevelserna, de små lokala byarna, där vi får smaka på den lokala maten och umgås.

Vi börjar expeditionen i Johannesburg, Sydafrika där våra expeditionsbilar står och väntar. Vi styr kosan österut genom det Sydafrikanska landskapet. Väl över i Mozambique tar vi oss ut på småvägar över savannen i Gaza-provinsen. Småbyar och landsbygdsafrika väntar oss med mängder av roliga möten och häftiga upplevelser som vi kommer att skapa tillsammans medan vi åker. Vi utforskar de förhistoriska Zimbabwiska ruinerna Manyikeni för att försöka få en insikt i hur Afrika var före kolonisatörerna.

Vi tar oss vidare in i Inhambane-provinsen där vi närmar oss kusten och de vita stränderna längs med Indiska oceanen (tänk Mauritius eller Seychellerna men väldigt få turister). Vattnen längs kusten är kända för sina rika förekomst av valhaj, manta, sköldpaddor och delfiner utöver de orörda korallreven en bit ut i havet. Idyllen kompletteras av de klassiska triangel-segelbåtarna "dhow" som åker upp och ner längs kusten. Vi kommer att försöka att snorkla/dyka antingen med valhajar och mantor eller ge oss ut på reven. Vi ömsom slår läger och njuter av Indiska oceanen, ömsom tar oss fram via stranden och småvägar genom lokala byar. Vi kommer att vara nära verkligheten och nära människorna. Vi följer sedan kusten söder ut ända till vår slutdestination som är det koloniala och mysiga huvudstaden Maputo.

Vi kommer att få uppleva enorma kontraster, med det moderna Johannesburg i ena änden av skalan och den mozambiquiska landsbygden på andra änden. Det blir garanterat ett minne för livet.

Det praktiska

Expeditionen startar i Johannesburg, Sydafrika och avslutas i Maputo, Mozambique. Expeditionens längd är strax under två och en halv vecka. Preliminära datum för expeditionen är 11:e till 26:e mars 2019.

Vi kör med våra svenska expeditionsbilar som är av modellen Toyota Land Cruiser HZJ75 Troopie - med världskänd pålitlighet och används överallt där det är extrema förhållanden och av allt från FN & NGOs till guerillasoldater. Bilarna är helt mekaniska och gjorda för tuffa tag samt fullt utrustade för expeditionsresor, vilket gör att de passar perfekt för den här typen av äventyr.

Vi åker två bilar och max två personer sittandes i bredd. Kostnaden för expeditionen är 16 900 kr per person och detta täcker: bilarna Johannesburg-Mozambique-Maputo, bränsle, bilförsäkringar, den mycket dyrbara tullhandlingen Carnet de Passages en Douane (ca 300 000 kr i deposition), ev. reparationer, tullkostnader, väg-, bro- och tunnelavgifter, sovplats i taktält eller bil, samt all planering och vår erfarenhet. Typiskt tillkommer mat och dryck, flyg/transport till/från Johannesburg/Maputo, visum (ca 500 kr), ev. campingavgifter och ev. personliga utgifter/inträden/guider. Generellt brukar det bli lägre dagskostnader på plats än vardagen i Sverige.

Denna expedition är perfekt att kombinera med Safariexpedition Sydafrika-Mozambique 2019 som ligger direkt efter i anslutning till denna. Det blir då en häftig expedition på ca fyra veckor genom både Mozambique och Sydafrika med en perfekt mix av afrikansk upplevelse och vilda djur. Dessa fås tillsammans som ett paket för 29 900 kr (istället för 33 800 kr). Minst två av platserna är reserverade som detta paket och förtur ges expeditionsmedlemmar som vill medverka på båda expeditionerna.

Vi hoppas att det låter intressant och att vi hörs av! Har du frågor eller bara undrar något - tveka inte att kontakta oss.

Intresseanmälan skickas till arnell@kth.se. Först till kvarn gäller. Tidigare expeditioner har snabbt blivit fullbokade så vänta inte för länge.